måndag 23 maj 2011

Sightseeing in Bucuresti

Då har vi äntligen varit lite Citysightseeing. Blir ju lätt så att när man bor någonstans tar man sig inte för vad stan/byhålan har att erbjuda. Men eftersom vi snart ska få besök får vi väl bli lite kulturella också.

Vilken härlig dag vi har haft!!
Dagen började som vanligt tidigt och min käre man tog för sig av dagen och föreslog att vi skulle göra ngt (!) En mkt trevlig idé och vi beslutade oss för att åka in till city och gå längs med en av stadens "Paradgator" Calea Victorei
Varmt var det och det var en bit ner till "Lipscani - Old Town" Men det fanns en hel del att se längs med vägen. Affärer, museum, andra stora byggnader osv. Killen var jätteduktig och traskade själv heela vägen.....!


Väl framme tog vi plats på en härlig uteservering. Det kryllar av dom där nere men vi lyckades hitta en bra en. Pasta för barnen, stek för mannen och sallad till mig. Kanongott.

Väl styrkta (med både det ena och det andra) traskade vi vidare. Ner mot den stooora Boulevarden. Tänkte att vi skulle kolla in Herr Caucesos stora byggnad, den som idag används av parlamentet, den som tidigare var hans egna privata residens.
Väl där blev vi som så många andra mycket imponerade, men samtidigt förundrade hur det kom sig att folket inte gjort uppror tidigare. Hans syn på sitt (och säkerligen de närmaste) välbehag och livsstil känns väldigt obehagligt och man förstår att det gick som det gick.
Boulevarden kantas fortfarande av överdådiga byggnader i dess ståtligaste arkitektur och säkerligen har han inhyst sina närmsta "kollegor" i dessa lägenheter. Kan nog tro att det inte är så billigt att bo i dom idag. För övrigt värt att nämnas så hade Herr C. en vedundrande utsikt (säkert för att se alla sina soldater marschera; kan inte den delen av historien) eftersom boulevarden sträcker sig från hans palats (beläget på en kulle) och, jag skojar inte, säkerligen en mil rakt fram! Den var ju också rikt utsmyckad med fontäner och gud vet vad.....


Nåja...nog med sightseeing för denna gång. Eftersom killen fortfarande knallade på så tappert skulle han belönas med vilken glass som helst. Det var han väl värd!!
Sen tog vi taxi tillbaka till bilen och hemåt efter vår härliga utfärd på 6 timmar.

Både killen och tjejen somnade gott när det sen var sovdags......

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig dag ni haft. Man får en positivare inställning till platsen man bor på om man kollar runt och faktiskt upptäcker att det finns en del godbitar. Men vad stooort! Herr C. hade riktigt storhetsvansinne. Skönt att den tiden är förbi. Ni lär få kalendern full när A och T kommer på besök om en vecka. Och jag vet en som skulle häpna inför alla dessa gigantiska byggnadsverk. Tur också att det finns glass att svalka sig med i värmen för barnen. Ha en skön dag. Kramar från Mormor.

    SvaraRadera
  2. Åh, så mycket att se! Bäst att packa ner promenadskor . Ska bli spännande att se ert nya hemland./ Svärmor

    SvaraRadera