Middagstips

Nu handlar denna sida enbart om matinspiration........Om du vill ha ett recept så be om det så skickar jag till dig. Hoppas att det ändå kan ge dig lite inspiration, och mig med för den delen. Den verkar vara borta just för tillfället. Hoppas också att jag kan lära mig lite mer om rumänsk matlagning...så kanske det kommer lite mer recept.....

Lite matbilder sen senast....dvs ett tag sen =)
 Matgubben med stuvade makaroner och falukorv
 Årets första grill - Delmonico med sallad
 Fettisdagens under...hembakta semlor
 Het lime- och chili kycklingsoppa
 Wallenburgare med ratatouille och grönsaker i ugn
 Tonfisktartar på avokado

 Chilimarinerade tigerräkor med couscous
 Friterade tigerräkor
 Chokladfondant
 Anka med vaniljpotatis
 Österrikiska sparribs....
 Bulgarisk tapastallrik

Parmalindad majskyckling med pumparisotto




Så här inför juletid och nyårsfirande kommer här lite, förhoppningsvis, inspiration till festligare menyer....
 Gratinerad oxfilé med potatiskaka och rödvinssås
 Asiatisk touch - Devils shrimp
 Julbordets måste - katterna
 Julbordets varma
 Julbordets kalla
 Ugnsbakad marulk med mandelpotatispuré, sparris, morotspuré och rödvinssås
 Olika förrätter bland annat löjrom och halstrade pilgrimsmusslor
 Champagnesorbet med passionsfrukt
Kalvfilé med duchesspotatis, persiljestekta morötter och murkelsås
Förrätt, räka på chips och löjromssnittar

 Champagne
 Ostron
 Biff tartar med asiatisk touch
 Champagne är aldrig fel
 Gratinerade havskräftor
 Chokladmoussetårta
 Förra årets champagneskörd under nyår
 Ägg med räkor och romtopping
 Kallskuret på julbordet, skinka, sylta, äggen, sill m.m
 Favorit i repris - ölprovning
 En enkel hängmörad biff


 Bruschetta med tomat, aldrig fel


 Vinkokta havskräftor med persilja

 Turkisk meze



Turkisk kycklinggryta



Libanesisk tallrik  - tabbouleh/hommus m.m







  Sommarens favorit; Jordgubbar med mjölk







Ugnsbakade potatisar med grillad torsk i paket, toppad med färskplockade kantareller






Pastagratäng med räk- och kräftfyllning


 Bakad lax med rotsakscreme och späda broccolibuketter







En himla massa förrätter






Sarmale med polenta
 Broccoli- och potatismos med ugnsbakad kalkonfilé i örtsky






 Dinkelvåfflor. Till servering lite glass, grädde och annat onyttigt
 Nutellafyllda crepes med honungsvirvel
 Vaniljpannacotta med passionsfruktsås
 Kycklingfile i dragonsås och råstekt potatis med spädkokt sparris
Mangokyckling med vildrismix



 Helstekt fläskfilé med råstekt potatis och whiskeysås
 Gårdagens potatisgratäng med sallad och kall skinka

Oxfilé med kokt sparris och potatisgratäng







Har märkt att min inspiration är borta. Totalt! Är det ngn som har hittat den, var så god då och säg till...... tills dess ska jag nog kolla min egen inspirationskälla nedan.
Ps. Om ni vill att jag ska laga ngn och recensera eller ge recept på.... Säg till så ordnar vi det. Då kanske inspirationen kommer till oss alla!.....

_____________________________________________________________________________

Nationaldagsfirande kräver sin mat.....lite inspiration kommer här...



Risotto med fylld kycklingrulle

Chokladmousse med vispgrädde och  rommarinerade hallon



____________________________________________________________________________

Pasta Tricolore

Koka spaghetti enligt anvisning. Godast är bandspaghetti.
Tärna upp kycklingfilé, presse vitlök, hacka upp soltorkade marinerade tomater.
Hetta upp lite olja och smör. Fräs vitlök och kycklingfilé. Salta och peppra lite. Lägg över tomaterna och häll sedan över matlagningsgrädde, ca 4 dl för 4 personer. Tillsätt 2 msk kycklingfond. Låt sjuda tills kyckligen är klar. Tillsätt en påse bladspenat (baby) och rör samman. Servera genast med spaghettin.
Buon Appetit.

_______________________________________________________________________________

En liten bit oxfile med wokade grönsaker samt rödvinssås.

Recept på allt hittar du längre ner på sidan. Kan tänkas vara i olika recept.
________________________________________________________________________________
Lite inspiration. Har inte lagat det själv, men visst ser det gott ut?


______________________________________________________________________________
 Jag verkar visst vara het i grytorna nu...för här kommer en till
Bouef Bourginon
Eftersom jag inte hittar alla ingredienser till matlagningen här nere, blir det en liten alternativ version.
Skär upp nötfilé (500gr) i önskad storlek. Hacka 3 vitlöksklytor och en gul lök. Stek i smör tillsammans med salt och peppar, pepparkorn och lagerblad samt oxbuljong ca 2 msk. Strö sedan över lite mjöl och rör ut med lite vatten. Häll på en pava vin och lite vatten. Koka upp och låt puttra i ca 2 timmar. Häll över ev mer vatten om det behövs.
Tillsätt morotsslantar efter ca 1 timme och ca 1,5 in i koket tillsätter du stekta färska champinjoner. Låt puttra vidare tills köttet är mört. Smaka av och servera sedan med potatismos. Garnera gärna med färsk timjan.
______________________________________________________________________________
Har sett att jag minsann glömt lägga upp lite nya recept....Här kommer några till
 Pasta med räksås
Koka pasta som vanligt.
Bered sedan en sås med Dolmio tomatsås, basilika som grund. Hacka lök, vitlök, stek i lite smör, häll över såsen. Smaka av med kryddor ex basilika, lite oregano, peppar osv. Lägg på räkorna och låt sjuda med någon minut. Lägg på lite extra basilikablad.
Toppa med mozzarellakulor.
                   Smaklig Spis!


Hälleflundra med rostade rotsaker och rödvinssås
Rosta valfria rotsaker i ugnen. Ca 45 min.
Bered hälleflundran med lite salt, rulla ihop, lägg i en form och lägg på några klickar smör. In i ugnen på 200 gr i ca 15 min.
Servera  med rödvinssås (recept finns i nedan)
                 Gott gott i gott gott
______________________________________________________________________

 Spaghetti med champinjonsås
Koka spaghetti son du alltid brukar.
Skiva färska champinjoner, ca 500 gr till 4 pers. Stek dom i smör och färska vitlök och en gul lök. Salta och peppra. Häll över ca 4 dl grädde. Låt det sjuda ihop och smaka av. Häll ev. på mer grädde om du vill ha rinnigare sås.
Toppa med persilja precis innan servering.
Servera genast med lite tomater, avokado och annan sallad du gillar!
 ______________________________________________________________________________________

Helstekt kalvfilé med potatisgratäng, rödvinssås och morotscreme
Gör potatisgratängen. Tror nog att du kan det =)
Börja med rödvinssåsen. (för 6 pers) Finhacka 2 schalottenlökar, fräs dom lätt i lite smör. Häll på ca 3 msk tomatpuré, ca 3 msk kalvfond, ca 2 msk vatten, Rör ihop och häll på ca 5-6 dl rödvin. Låt koka ihop med lite färsk rosmarin i. Salta och peppra (vit). Låt koka ihop och sila sedan såsen. Smaka av med ev mer smaksättning som fond, salt och socker.
Koka under tiden morötterna i lite lättsaltat vatten.
När det återstår ca 25-20 min på gratängen, helsteker du kalvfilén. Salta, peppra på filén i pannan. Obs, stek i riktigt smör så får du finaste smaken!
När filén sedan vilar mixar du ihop morötterna med lite grädde.
Servera allt sedan direkt!

Nam nam som dottern säger!
________________________________________________________________

 Italiensk kyckling med blomkålsmos
 Koka broccolibuketterna i saltat vatten tills de blir mjuka. Häll av vattnet, häll över några matskedar grädde, lite salt och peppar och mixa till önskad konsistens.
Kycklingen;
Använd dig av tunnt skivade filéer. Lägg på en soltorkad tomat, rulla ihop och fäst gärna med en tandpetare (som ni ser missade jag det)
Grilla i stekpanna med olja/smör. Salt, peppar och färsk timjan på.
Skiva champinjoner och dela färsk sparris i mindre bitar. Stek dessa i en annan panna med lite smör, salt, peppar och gärna färsk vitlök.
                                                Mumsa på!
__________________________________________________________________________________

Grillad nötbit med polentakaka
Tyvärr inte min skapelse men nötbiten kan du ju alltid grilla....Marinera först i fond ett par timmar.
Koka sedan polentan enligt tidigare anvisningar. Hacka ner lite basilika och gräslök. Fördela smeten i en långpanna så det blir en "kaka" ca 2 cm tjock. Låt kallna och skär i rutor. Grilla rutorna i ugnen och lägg sedan på grillad zucchini, tomat och paprika i skivor. Garnera med salt, olivolja och basilika.
 Lite förrätter
* Mango och tomatsalsa
* Griljerade crostinis med getost och honung
* Tapenade på crostini
* Grillad fetaost med timjan och tacosås
Vill man ha recept på detta....kontakta matkreatören....!





Just nu.....känns som att min matinspiration har tagit semesterledigt....Återkommer så fort min kamera fungerar och jag har funnit den bortsprungna kreativiteten!
 _______________________________________________________________________________

Midsommartallrik
Tag vad du har att grilla....och grilla det!
Servera med goda tillbehör såsom sallad, olika färdigköpta såser (lättast) tex. tzatziki, bea, pesto (gott till kyckling)
Serveras tillsammans med griljerad färskpotatis (koka färskpotatisen, låt kallna, dela i mindre bitar, strö över flingsalt och färsk timjan, in i ugnen i ca 15 min på 200 gr. Kanongott!
 _______________________________________________________________________________

Grilltallrik med två sorters sås
Lägg kyckling i lite marinad; denna gjord på färsk timjan, olja, salt, vitpeppar och vitlök. Lägg på grillen tillsammans med färdigköpta Mitci (typ färsrullar) 
Servera tillsammans med en grönsallad och två sorters sås.
Såserna här är en Ajvar relish stark och en ajvar relish med lite gräddfil i. 
Har du potatis över från midsommarfirande, stek även dom....gott med dillen kvar på potatisen!!!
Svårare behöver det inte vara att slänga ihop en god middag! 
_________________________________________________________________________________

Italienskt täcke på fläskfilé
Snitta en fläskfilé (500 gr) på längden så att du kan veckla ut den och lägga ner den i en form. Salta och peppra. 
Gör en röra på mozzarella skurna i tärningar (200 gr), soltorkade tomater (8 st), färsk basilika samt en gul lök, finhackad. Lägg röran på filén och in i ugnen ca 40 min i 200gr.
Snabbtzatziki; 3 dl grekisk yoghurt som du blandar ner salt, svartpeppar och vitlök i, allt efter smak. Tillsätt riven gurka som du kramar ur vattnet från. 
Grönsakstimbaler; finns att köpa i välsorterade affärer om du inte orkar göra själv. Eftersom jag inte orkade göra mina själv blir här inget recept.
Servera allt tillsammans med en sallad eller bara några bitar avocado/tomat etc.
__________________________________________________________________________________

 Helstekt kalkonfilé
Salta, peppra kalkonfilén innan du lägger den i en ugnsform. Lägg på färsk timjan och sedan in i ugnen på 200 gr i ca 60 min.
Under tiden gör du ditt tillbehör. Här wokade grönsaker (ja det är en favorit) med en blandning av vitkål, broccoli, blomkål, morötter, kålrabbi och paprika. Woka när det återstår 5 min på filén. 
Servera genast med en grönpepparsås.
__________________________________________________________________________________


 Kycklingköttbullar i tomatsås med basilika
Blanda 500 gr kycklingfärs med riven lök, salt peppar och gärna lite oregano i. Stek dom i lite smör så de får fin färg. Häll sedan över en burk med Dolmio pastasås (smaksatt med basilika), lägg i hela körsbärstomater och låt koka ihop. 
Lägg på färska basilikablad och servera genast till tagliatelle och en blandsallad, 

Fiskgratäng Mumma
Lagad av svärmor, så jag tar inte åt mig cred av denna goda gratäng. Men vi hade färsk torsfilé, färska tomater, räkor, champinjoner, purjolök. Såsen gjordes på grädde och sen vet jag att hon hade i lite redning också. Ta lite av god mängd, smaka av med salt å peppar så blir det nog bra =)
__________________________________________________________________________________

Kalvtornedos med potatisgratäng/blomkålscreme
  •  Börja med att skära ut tornedos av kalvfilén (ca 600 gr) 5 cm höga. Salta och låt vila.
  • Skala 500 gr potatis, skiva den och 1 lök tunt. Lägg i en form, salta och vitpeppra. Pressa 2-3 vitlökar över potatisen och häll sedan över ca 4 dl grädde. In i ugnen på 200 gr i ca 35 min. 
  • Dela blomkålen i små bitar och sätt på kokning. Dela samtidigt champinjonerna (1 liten ask) i 4 bitar. 
  • Stek champinjonerna i smör tills de får en gyllenbrun färg. Koka sparris (1 knippe) i ca 5 minuter och häll över kallt vatten och låt stå några minuter. 
  • Gör under tiden blomkålscremen. Häll av allt vatten, häll i ca 0,5 dl grädde och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek tornedon sist och servera sedan genast! 
Smaklig spis!!! 
________________________________________________________________________________

Biffwok med sesamfrö
  • Börja med att koka basmatiriset
  • Under tiden riset kokar skär du upp önskad mängd grönsaker, paprika, vitkål, blomkål, broccoli, morötter, kålrabbi. Skär biffen i tunna strimlor (ca 400 gr)
  • Hetta upp rapsolja med en klick röd thaicurry. Woka grönsakerna först och lägg sedan i biffen. Smaka av woken med ostron- och fisksås. Strö över sesamfrö och servera......
_________________________________________________________________________________

 Kycklingfilé med blomkålscreme och mangosalsa
en som njöt av den
  • Kycklingfileér tar du dina left-overs från grillningen nedan......smart va?
  • Dela blomkålsbuketterna i små bitar och låt koka tills de är mjuka
  • Gör under tiden salsan. Du behöver 1 mogen mango, 2 tomater, 2 vitlöksklyftor, färsk basilika och lite salt. Hacka mangon, tomaterna, basilikan och vitlöken. Blanda samman och smaka av med lite salt. Om du vill ha lite mer hetta kan du även hacka ner en röd chili.
  • När blomkålen är mjuk häller du av allt vatten, lägger i en klick smör och lite grädde och mixar sedan allt till önskad konstistens. Blir den för blöt kokar du bara ner den några minuter.
Servera och njut. Vill du ha kolhydrater är det gott med lite stekt potatis till.   __________________________________________________________________________________
Grillad kycklingfilé med salsa och polenta
  • Marinera kycklingfileérna minst 3 timmar innan de läggs på grillen. Gör marinaden av vitlök, röd currypasta, salt och vitlök. Lägg dem sedan på grillen, på ett folie,  när det är dags och det tar ca 25-30 min beroende på tjocklek. Pensla fileérna regelbundet. Lägg på majskolvar (2 hela som delats i 3 bitar)
  • Gör under tiden polentan (se recept nedan) och salsan
  • Till salsan behövs 2 tomater, 1 avokado och en halv rödlök. Hacka detta i småbitar och blanda sedan med 2 pressade vitlöksklytor, lite salt, peppar och olja.
  • Servera och njut!
________________________________________________________________________________
Fylld kycklingfilé med grönsaker
  • Sätt ugnen på 200 gr. och ta fram kycklingarna. Skär ett snitt längs med filén. Fyll hålan med en soltorkad tomat, färsk basilika och ost (gärna mozzarella i bit). Salta och peppra filén och ställ sedan in i ugnen.
  • Stava upp de grönsaker du önskar. Jag har använt, morot, vitkål (mycket underskattat), röd och vit paprika och kålrabbi.                                                                                    
  • När det återstår ca 5 min på kycklingen, hetta upp wokpannan med lite olja och salt. Häll därefter i grönsakerna och woka till önskad konsistens.
  • Servera genast och gärna med tzatziki till. Barnen gillar också klyftpotatis.
Dejlig spis!__________________________________________________________________________________
 
 Fläskstek med broccolicreme
  • Sätt ugnen på 190 gr. Lägg steken (ca 500 gr) i en form, salta och peppra och lägg några klickar smör ovanpå steken. Häll 3 dl vatten i formen och ställ sedan in i ugnen i ca 1,5 timme.
  • Koka broccolibuketter i lättsaltat vatten (2 stånd) och morotsslantar i en annan kastrull.
  • När broccolin är mjuk, häll av vattnet och lägg i 25 gr smör och 0,5 dl grädde. Mixa allt med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Låt ev. koka ihop om det är för rinnande.
  • Ta ut köttet under tiden och låt vila 5 min innan du skär i tunna skivor.
  • Servera allt tillsammans med en grön mixsallad. Potatismos är också gott att servera till om alla inte äter broccoli.

Smaklig spis!
__________________________________________________________________________________
                                                    
Grilltallrik med blandade grönsaker
  • Gnid in salt och peppar runt om på fläskfilén (500 gr) samt på båda sidor av två rostas fileér (250-300 gr)                                                                                                     
  • Skiva upp grönsakerna i stavar (här; blomkål, broccoli, vitkål, morötter, kålrabbi samt potatis)     
  • Grilla potatisstavarna i ugnen och woka grönsakerna i lite olja och salt.                                                                
  • Grilla köttet och när det är färdigt, lägg upp på en tallrik och lägg på en klick smör som får smälta över köttet när det vilar.                                                                                  
  • Under tiden grillas även majskolvarna. 
Njut tillsammans med lite rött vin!

Smaklig spis!                                                                  
__________________________________________________________________________________


Tomatöverbakad kycklingfilé med polenta 4 prt
  • Lägg 4 kycklingfiléer i en ugnsfast form. Salta och peppra.
  • Blanda 2 dl Dolmio pastasås (basilikasmak) med 1 dl creme fraiche, 0,5 dl matgrädde och 1-2 msk kycklingbuljong. Häll blandningen över kycklingarna och för in i ugnen på 125 gr. Låt stå 1 timme. Höj sedan temperaturen till 175 gr i en halvtimme. 
  • När det återstår ca 10 min börja med polentan.                       
  • Koka upp 6 dl vatten och en halv buljongtärning. Under kraftig omrörning och lite i taget vispas 2 dl polenta ner i vattnet. Rör hela tiden tills det tjocknar. Låt vila någon minut innan servering till kycklingen. Servera blandade grönsaker till.
Smaklig spis!
___________________________________________________________________________________
Här kommer det första middagstipset på denna sida.


Fläskkotlett med champinjonsås 4 prt.

  • Koka så mycket ris som du och din familj vill ha. 
  • Stek under tiden 4 fläskkotletter i smör och olivolja. Lägg därefter i champinjonerna (1 stor burk) att steka tillsammans med kotletterna. Välj sedan själv om du tar en påse champinjonsås, eller gör såsen själv. Koka upp såsen och låt kotletterna sjuda ca 5 min tillsammans. 
  • Servera med ris och blandad kompott med grönsaker. Smaklig måltid! 
  • (egen sås; häll över 4 dl grädde, 2 msk buljong, soja och smaka av med salt och peppar.
Eller så tar du en proteinshake a la Cambridge, smak kakao. Blanda med 3 dl vatten och isbitar för extra kylighet. Avnjut sedan långsamt.
Gadgeten innehöll ett fel