måndag 13 juni 2011

Födelsedagsfirande

I början av förra veckan kom killen hem med en inbjudan. Så långt så bra.....
Men vem det var som bjöd in stod inte. Efter lite detektivarbete (frågade läraren) stod det klart att det var till lilla Z. (de är från Pakistan) kalas och det var hela familjen som var inbjuden på barbequefest, igår, söndag.

Partyt skulle börja 5,30-20,30. Rätt sent för ett födelsedagskalas tänker man ju, men vi tar seden dit den kommer. Eftersom det var rätt trist väder så stämde vi av om vi fortfarande skulle vara hemma hos dom. Jo, vi skulle börja där och sedan åka i samlad trupp till en restaurang som de hade hyrt utifall att, vilket nu då visade sig vara ett bra beslut.
Svenskar som vi är, står vi på dörren kvart i sex.....då är vi först!
Vi bjuds in att sitta av Z. far. Barnen försvinner iväg, och där sitter vi. Jag, mannen, pappan och lilltjejen. Strax efter sex kommer den andra familjen, de som också bor där vi bor, och ansluter till oss. Fram åker popcorn, dominos pizza dukas fram till de 6 barnen (syskonen inräknade) som är där. Klockan närmar sig sju, ingen annan har dykt upp från klassen, vi bjuds på kaffe, popcorn över hela mattan, ett glas har gått sönder, vi väntar....och sen ska vi åka till resturangen.
Vi åker dit. Några till familjer är där (vänner till familjen, jobbar på samma jobb och är alla från Pakistan) och deras barn. Diskjockeyn kör för fulla muggar med ljus, rök och den senaste musiken.
Barnen stojar omkring, vi bjuds att sitta ner. Ett bord för damerna, och ett bord för herrarna.
Vi bjuds på något att dricka; cola eller vatten. Fler gäster anländer, ingen från klassen, men väl flera vänner till familjen.
Halv nio (när kalaset skulle vara klart) verkar alla gäster ha kommit och äntligen även maten!
Både vi och den andra västerländska familjen hade nästan gett upp.....
Men säga vad man vill, maten var iaf värd att vänta på!
Sååååå gott!!!! Mycket likt indiskt med kryddningen, men fler kötträtter och tom godare bröd än Naan.
Gott gott gott slank det ner i magen.......

När klockan är 10 ger vi upp. Då åker vi hem, men först efter att tårtan hade serverats för det var vi ju tvungna att vara med på.

Nu har vi lärt oss följande;
* Aldrig komma i utsatt tid till något party (om det inte är svenskar inblandade). Alltid minst 30 min efter utsatt tid!
* Räkna aldrig med att någon mat kommer inom, vad vi skulle kalla för, rimlig tid. Se till att inte vara hungrig när du åker hemifrån
* Om du vill ha något starkare att dricka, ta med det själv om du nu inte går på en östeuropeisk fest, då får du hellre säga nej tack efter ett tag. 
* Du bjuds alltid till att sitta, och du förväntas göra det mer eller mindre ( vet inte hur många gånger jag hörde det under kvällen). Eventuellt tar du på dig ett par sköna skor eftersom du inte vet hur länge du kommer att få stå innan man sätter sig till bords.
* Ta med nanny

2 kommentarer:

  1. Det låter "s..thäftigt". Vad mycket ni får vara med om, och då har det bara gått några månader. Jag bara undrar om ni, speciellt barnen, orkade upp på morgonen? Ha det gott. Mamma.

    SvaraRadera
  2. Det måste vara spännande att få vara med om så mycket som ni gör. Ni får ju verkligen komma i kontakt med många olika kulturer.Tur att det snart är sommarlov så att ni får vila upp er.Kramar Farmor

    SvaraRadera