måndag 26 mars 2012

Äntligen Rumänien

Trodde nog aldrig att jag skulle säga det....men efter ett visst antal timmars bilfärd lyckades vi äntligen ta oss över till den rumänska gränsen igår.

Anledningen till att vi tog oss över gränsen var ju så klart att vi har varit iväg på en veckas skidresa.
Det verkade heller inte som att vi lärt oss av förra årets misstag när vi körde till Österrike och tillbaka till Bukarest. Tänkte att vi nog var lite mer erfarna denna gång efter ett helt års vistelse i landet och dess vägar att det skulle gå bra denna gång.

Började mycket smidigt när vi åkte till Österrike. Vi kom ut mycket fort från Rumänien och jag vet inte om det var anledningen ovan som var hjälpen, GPS:en eller helt enkelt bättre vägar. Snabbt var vi iaf i Belgrad där vi skulle övernatta, trots att vi hamnade på fel väg igen och inte den som Guide Michelin rekommenderade.

Eftersom det gått så smidigt på "uppvägen" tänkte vi att vi tar nog samma väg igen, men denna gång försöka hitta michelins väg, trots att den gick emot GPS:en.

Började söndagsmorgonen rätt sent med tanke på tidsomställningen.
Men finfina vägar väntade oss ju.
Längre sträcka på motorvägen väntade oss än på vägen upp till Österrike.

Kartan från Michelin visade att vi skulle svänga av motorvägen 6 mil fr Belgrad för att följa väg 24. Inget mer. Kan ju inte vara så konstigt då.
Ni som läst förra årets inlägg kanske också kommer ihåg att GPS inte funkar till 100% i Serbien och det faktum att det inte bör vara ngt konstigt med vägen som rekommenderas tas emot varmt.

I början går det bra när vi svängt av motorvägen, men sen börjar problemen hopa sig.....kort resumé följer

* Vi har inte tankat innan vi svänger av motorvägen och svårigheten med att hitta en mack som accepterar kortbetalning ökar i takt med att vår tank minskar.
* GPS hittar vår väg 24, men tjatar med jämna mellanrum att "vägen räknas om" Något som gör oss lite skeptiska till om vi verkligen är på rätt väg
* Vägen tar oss in och upp i bergen och de fina skyltarna med "risk för ras" kommer med ständiga mellanrum
* Vi möter inga bilar på dessa vägar
* Små och få byar dyker upp längs vår väg och vi får gissa oss till om vi är på rätt väg eller ej eftersom det inte finns några skyltar i dessa byar som talar om att/när vägen svänger och att vi ska höger/vänster. Det är rena rama gissningsleken i bilen
* Efter en lång lång bit uppe i bergen där vi återigen undrar om det är en väg eller ej, hamnar vi högst upp på berget och nedanför har vi bara ett stort stenbrott (säkert 300 m djupt ) till höger om oss, men lyckligtvis en liten stad framför oss. Men rätt som det är tar vägen slut, antagligen på grund av sprängningar, så det är bara att vända.
* Vi blir självklart stoppade av polisen utan anledning som inte kan ett ljud engelska

Efter många långa timmar hamnar vi efter lång tid i passkontroll och genomsökning av bilen är vi äntligen i Rumänien. Bara några 4 timmar från Bukarest........fy vilken resa....


1 kommentar:

  1. Oj vad skönt att ni lyckades ta er tillbaka till Bukarest igen. Det verkar ju inte vara det lättaste att hitta de rätta väggarna. Vägar som försvinner, risk för ras, det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Men det var vackra vyer om man nu törs titta. ´Kramar från Mormor.

    SvaraRadera