fredag 23 november 2012

Roadtrip

Rumänien är ett helt klart bra land att leva i i många avseenden, speciellt om du har pengar.
Så här lagom till helgen blir det lite info om hur det är här nere på resande fot, eller iaf rullande däck.

Något som vi är förunnade är att vi har möjligheten att åka runt lite på helger och besöka olika platser. Och det är verkligen något jag kan rekommendera. Rumänien är inte alls som jag trodde innan vi flyttade hit. Det finns mycket att titta på, klimatet är behagligt och det är billigt.
Visst, infrastrukturen är ju inte som den borde, vilket gör att allt tar så mycket längre tid. Men när man väl vant sig vid det är det bara att njuta när man åker genom vackra, skiftande landskap.

Vår senaste roadtrip till Rasnov, Brasov och Sighisoara kan du läsa mer om under "resor", men innan du själv kommer hit och gör samma resor är det ett och annat tips om vad du kan förvänta dig;

* Barn åker "aldrig" med bälte. I nästan varje bil ser man deras huvuden guppa upp å ner framför vindrutan. Bebisar hålls gärna i famnen.
* Oftast ser man bara äldre män ute på restaurang eller vägkrogar. Fruarna är väl säkerligen hemma, iaf de över 50 år medans männen roar sig kungligt. Alltså inget ovanligt, varken i storstan eller i byarna.
* Vägarna i landet går alltid genom alla byar, vilket innebär att du måste sakta ner till 50.
I förbifarten ser du oftast någon äldre person som roar sig med att hela dagarna titta på förbipasserande ekipage.
* Se upp för lastbilar som nosar dig i baken och som också gärna kör om dig i byarna
* Se upp för häst och vagn och bilar utan lyktor och alla människor som går på vägen eftersom trottoarer inte är lika förekommande här som i Sverige
* Om du blir nödig ( iaf om du är av det manliga könet ) är det bara att stanna bilen, hoppa ut och dra fram slangen. Det kissas ofta, synligt och mycket ogenerat längs alla vägar. Vad kvinnorna gör har jag ingen aning om
* Om du blir hungrig är det bara att göra vad rumänerna själva gör. Ta med dig en bärbar grill, en filt och så har du picknick utmed vägen. Passa gärna på att ta dig en tupplur också.

1 kommentar:

  1. Trots att det var långt och krokiga vägar till Sibiu så var det en mycket trevlig upplevelse att åka genom det rumänska landskapet. Kan tänka mig fler utflykter. Kram. M.

    SvaraRadera